LOUKKAANTUMISET JA
SAIRAUDET

ENSIAPUPAKKAUS


Onnettomuuden varalta kotona on hyvä olla ensiapupakkaus. Sen tulisi sisältää ainakin seuraavat tarvikkeet. Myös kantokoppa on hyvä olla olemassa, jotta kissan saa vietyä eläinlääkärille turvallisesti.

  • Väline punkkien poistoon
  • Sakset
  • Haavanpuhdistusliuosta
  • CatMalt-kissanmallasta siltä varalta, että kissan vatsalaukkuun tai ruoansulatuskanavaan muodostuu karvapalloja

PUREMAT JA PAISEET


Säännöllisesti lajitoveriensa kanssa tekemisissä olevat kissat saavat usein puremia. Kissan kulmahampaan aiheuttamat puremat ovat pieniä, ja niitä voi olla vaikea huomata. Pureman saanut kissa saattaa sairastua, ja sille saattaa nousta kuume. Purema huomataan usein vasta, kun se alkaa märkiä ja kohtaan syntyy paise. Paiseet voivat olla erittäin kivuliaita. Esimerkiksi jalassa oleva paise saattaa aiheuttaa selkeää ontumista. Vie ontuva kissa aina eläinlääkäriin. Ontuminen voi johtua siitä, että kissaan on osunut auto tai että sillä on paise – tai jostain aivan muusta. Syyn selvittäminen on tärkeää, jotta kissa saa mahdollisimman hyvää hoitoa.

Et välttämättä huomaa paisetta, ennen kuin se puhkeaa. Puhjenneesta paiseesta saattaa vuotaa pahanhajuista märkää. Paiseen jättämä haava voi olla suurikin, ja se täytyy hoidattaa eläinlääkärillä.


Nyrkkisääntö:

Vie kissa aina eläinlääkäriin, jos

  • Se on sairas, sillä on kuumetta tai siltä on ruokahalu kadonnut
  • Se ontuu
  • Sillä on puhjenneen paiseen jättämä haava tai paiseesta tihkuu pahanhajuista märkää.

HAMPAIDEN JA IKENIEN TERVEYS


Kissan terveydelle ja hyvinvoinnille on tärkeää, että sillä on terveet hampaat ja ikenet.

Valitettavasti suun ongelmat ovat kissoilla yleisiä, ja monet kissat kärsivätkin hampaiden sekä ikenien sairauksista. Tässä on muutamia vinkkejä, joiden avulla voit ylläpitää kissasi hampaiden terveyttä:

  • Tarjoa kissallesi kuivaruokaa. Kovien kappaleiden pureskeleminen puhdistaa hampaat mekaanisesti.
  • Harjaa kissasi hampaat. Useimmat kissat hyväksyvät hammasharjan, jos siihen on totuteltu jo pentuna. Kissoille on olemassa erityisiä hammasharjoja, myös sormenpäihin laitettavia malleja, joita voi ostaa eläinlääketieteellisiltä klinikoilta tai eläinkaupoista. Vaihtoehtoisesti voidaan käyttää myös pienten lasten hammasharjoja tai sideharsoa sormen ympärillä. On tärkeää puhdistaa sekä hampaat että ikenet. Harjaa kissasi hampaat niin usein kuin mahdollista – mieluiten joka päivä.
  • Tarkista kissasi suu säännöllisesti. Älä unohda katsoa suun molemmille puolille, sillä ne saattavat näyttää erilaiselta. Hammaskivi on kissoilla yleinen vaiva, ja sen voit alkuvaiheessa huomata hampaan kellertävän ruskeasta pinnoitteesta. Terveen kissan ikenet ovat vaaleanpunaiset. Voimakkaan punainen väri ikenissä saattaa viitata ientulehdukseen.
  • Huomio myös kissasi suun haju. Pahalta haiseva suu viittaa siihen, että kaikki ei ole kunnossa.
  • Katso miten kissasi syö. Jos suussa on tulehdusta tai muuta kipua aiheuttavaa, on ruokaa vaikea pureskella. Silloin kissa usein otettuaan ruokaa suuhunsa ravistelee päätään voimakkaasti, ikään kuin ruoka olisi tulikuumaa. Ajan myötä kissa alkaa vähentämään syömistä ja paino putoaa.

Ota yhteyttä eläinlääkäriin, jos kissallasi on hammaskiveä, punaiset ja ärtyneet ikenet, tai olet havainnut syömisongelmia. Hammas- ja ienongelmat voivat olla erittäin kivuliaita ja johtavat usein komplikaatioihin, kuten hampaiden menetykseen. Kysy omalta eläinlääkäriltäsi kissasi suun terveydestä seuraavalla kerralla, kun kissa saa rokotuksensa. Hammasongelmien ennaltaehkäisy on aina paljon helpompaa kuin niiden korjaaminen jälkikäteen.

MYRKYTYKSET


Monet asiat ovat kissalle myrkyllisiä. Jos tiedät kissasi syöneen jotain vaarallista, ota välittömästi yhteyttä eläinlääkäriin.

Monet koriste- ja huonekasvit ovat myrkyllisiä kissoille. Kissat pureskelevat kuitenkin kasveja mielellään. Jos ne eivät pääse käsiksi ruohoon, ne saattavat pureskella huonekasveja. Jos kissasi viettää aikansa sisätiloissa, älä hanki kotiisi myrkyllisiä kasveja. Kasvata sen sijaan kissanruohoa.

Esimerkkejä kissoille myrkyllisistä asioista

  • Ihmisten kipulääkkeet – etenkin parasetamolia sisältävät tuotteet
  • Tietyt koirille tarkoitetut kirpun- ja punkinhäätötuotteet (sellaiset, joiden vaikuttava ainesosa on permetriini tai muu pyretroidiryhmän ulkoloislääke)
  • Hyönteismyrkky (jonka vaikuttava ainesosa on permetriini)
  • Rotanmyrkky
  • Jäähdytysneste
  • Suklaa
  • Tyräkkikasvit
  • Liljakasvit (kuten valkolilja)
  • Viirivehka
  • Oleanteri
  • Kultasade
  • Kielo
  • Alppiruusu

Älä koskaan anna kissalle ihmisille tarkoitettua kipulääkettä.

Esimerkiksi parasetamoli on kissoille äärimmäisen myrkyllistä. Jo puolikas tabletti saattaa aiheuttaa kivuliaan kuoleman.

Älä myöskään käytä kissalla koirille tarkoitettuja ulkoloishäätövalmisteita. Niiden aktiivinen ainesosa on usein deltametriini tai permetriini – jota käytetään myös hevosille ja märehtijöille ja kotikäyttöön tarkoitetuissahyönteismyrkyissä – ja joka on kissoille äärimmäisen myrkyllistä.


Kyyn puremat

Kyyn purema ei koskaan ole pikkuasia. Kyyn puremaa ei todennäköisesti huomaa heti, mutta jonkin ajan kuluttua kissa väsyy ja käy makuulle. Myöhemmin puremakohtaan saattaa ilmestyä turvotusta.


Mitä tehdä, jos kissaa on purrut kyy:

  • Pidä kissa täydessä levossa.
  • Vältä pureman koskettamista.
  • Vie kissa eläinlääkärille mahdollisimman pian.

Hyönteisten pistot

Hyönteisten pistot ovat yleensä vaarattomia, mutta jos kissan suuhun tai sen ympärille, kuonoon tai kurkkuun nousee turvotusta, ota yhteyttä eläinlääkäriin. Useimmiten hyönteisten pistot aiheuttavat kuitenkin vain vähäpätöisiä, vaikkakin mahdollisesti varsin kivuliaita, reaktioita. Pidä kissaa silmällä muutaman tunnin ajan.

OKSENTELU JA RIPULI


Oksentelu ja ripuli ovat varsin yleisiä ruoansulatuskanavan vaivoista kärsivillä kissoilla – etenkin pennuilla ja nuorilla kissoilla. Ne eivät kuitenkaan kuulu asiaan, ja vaativat useimmiten syyn selvittämisen ja hoitamisen. Oksentelua ja ripulia esiintyy, kun kissa on syönyt jotain sopimatonta, mutta ne voivat olla myös loisten, virusten tai bakteerien aiheuttamia tai johtua muista sairauksista.

Jos kissalla on vetistä, voimakasta, veristä tai lievempääkin jatkuvaa / toistuvaa ripulia tai toistuvaa oksentelua, se on väsynyt tai se vaikuttaa muuten sairaalta, ota yhteyttä eläinlääkäriin.

PUUTTEET SISÄSIISTEYDESSÄ


Jos kissa alkaa virtsata tai ulostaa muualle kuin hiekkalaatikkoonsa, mahdollisia syitä on monia. Niihin kuuluvat sairaudet, stressi ja jopa liian täysi hiekkalaatikko.

Likainen hiekkalaatikko

Puutteet sisäsiisteydessä ja hiekkalaatikon käyttämättä jättäminen voivat johtua esimerkiksi siitä, että laatikko on täynnä tai että sinne on vaihdettu erimerkkistä hiekkaa. Kissanhiekkalaatuja on paljon erilaisia: paakkuuntuvaa ja paakkuuntumatonta, hienoa ja karkeaa, hajustettua ja hajustamatonta. Valitsit minkä laadun hyvänsä, hiekkalaatikko täytyy pitää puhtaana ja paakut tulee poistaa päivittäin. Jos laatikossa on kissan mielestä liian paljon ulostetta, se lakkaa käyttämästä sitä.

Kissanpentu ei osaa suunnistaa

Jos uusi kissanpentu virtsaa hiekkalaatikon viereen, syynä saattaa olla se, että kissa pääsee vaeltamaan asunnossa liian vapaasti. Kun tilaa on paljon, se ei koe tarvetta käyttää ”vessaa” hädän tullen. Ratkaisu voi olla kissan kulun rajoittaminen tai ylimääräisen hiekkalaatikon hankkiminen siksi aikaa, että pentu kasvaa ja oppii suunnistamaan asunnossa paremmin.

Sairaudet

Kissa voi kuitenkin alkaa virtsata muualle kuin hiekkalaatikkoon muistakin syistä. Sillä saattaa esimerkiksi olla virtsarakon tulehdus tai nivelrikko. Jos kissa on tuntenut kipua laatikkoa käyttäessään, sillä saattaa olla epämiellyttäviä mielleyhtymiä laatikosta ja se lakkaa käyttämästä sitä. Tämä ei tietenkään ole toivottavaa sen paremmin kissan kuin omistajankaan kannalta.  Jos kissasi lakkaa olemasta sisäsiisti, käänny eläinlääkärin puoleen, jotta mahdollinen sairaus saadaan varmistettua tai suljettua pois.

Virtsaamisongelmat

Jos kissa yrittää virtsata toistuvasti mutta virtsaa ei tule tai sitä tulee vain muutama tippa, syynä voivat olla esimerkiksi virtsatiekivet. Toinen merkki samasta vaivasta voi olla se, että kissa nuolee sukupuolielimiään. Tästä vakavasta vaivasta kärsivät etenkin urokset, ja vaivan ilmetessä tulee välittömästi kääntyä eläinlääkärin puoleen.

Virtsan ruiskiminen

Kissa saattaa alkaa myös merkitä ympäristöään virtsallaan. Yleensä se ruiskii tällöin pystysuorille pinnoille. Tämä saattaa johtua esimerkiksi muiden kissojen aiheuttamasta stressistä, kuten naapurustoon ilmestyneestä uudesta kissasta. Lisätietoja saat stressiä käsittelevässä osiossa.

Kastroimattomat urokset ruiskivat erityisen herkästi.


Muualle kuin hiekkalaatikkoon virtsaaminen saattaa johtua sairaudesta, joten kannattaa olla eläinlääkäriin yhteydessä.


SILMÄTULEHDUS


Useimmat kissat saavat silmätulehduksen jossain vaiheessa elämäänsä. Oireet ovat yleensä lieviä, mutta omistajan täytyy huomata, jos vaiva pahenee. Silmätulehdus voi johtua myös kissaflunssasta, jota vastaan on olemassa rokote. Jos kissa siristelee silmiään ja silmä tuntuu vaivaavan sitä, silmässä saattaa olla vieras esine tai sarveiskalvo saattaa olla vahingoittunut. Varaa aika eläinlääkärille mahdollisimman pian.

Silmätulehduksen merkkejä

  • Vuotavat silmät
  • Kellertävä rähmä
  • Silmien punoitus ja turvotus
  • Kiinni oleva silmä
  • Valoarkuus
Hoito

os silmässä on lievä tulehdus, voit käyttää apteekista saatavaa silmähuuhdetta.

Silmä kannattaa silti tutkituttaa eläinlääkärillä. Eläinlääkäri saattaa määrätä silmätippoja tai -voidetta.

YSKIMINEN


Yskiminen ja hengitysvaikeudet saattavat johtua monista eri asioista, kuten tulehduksesta, keuhkoputkentulehduksesta, allergiasta, sydän- tai keuhkosairaudesta tai sisäloisista. Suolistossa elävän suolinkaisen toukat kulkeutuvat keuhkoihin, josta ne nousevat kissan yskiessä nieluun. Sitten kissa nielaisee ne, ja ne kehittyvät aikuisiksi madoiksi suolistossa. Kissanpennuilla on usein suolinkaisia, ja nuoria kissoja voidaan hoitaa madottamalla.

Jos kissa yskii tai sillä on hengitysvaikeuksia, käänny eläinlääkärin puoleen.

TURKIN HOITO


Pitkäkarvaiset kissat ovat suosittuja, mutta niiden turkki vaatii paljon hoitoa. Pitkäkarvainen kissa täytyy harjata säännöllisesti, jottei sen karva vanutu. Koska kissat huolehtivat turkistaan nuolemalla, ne saattavat kärsiä suolistossa olevan liiallisen karvan aiheuttamista vaivoista. Yksittäiset takut voi leikata pois, mutta varo vahingoittamasta ihoa. Jos turkkia ei hoideta asianmukaisesti, siihen saattaa muodostua laajoja takkuja, jotka voivat aiheuttaa kipua ja ihotulehduksia, ylläpitää loistartuntoja sekä vaikeuttaa liikkumista. Jos ongelma pahenee, kissa täytyy viedä eläinlääkärin tutkittavaksi ja turkki täytyy ajella nukutuksessa.

Jos ostat pitkäkarvaisen pennun, se on tärkeää totuttaa päivittäiseen harjaamiseen alusta alkaen. Näin vältyt ongelmilta myöhemmin.

Lyhytkarvaisia kissoja ei yleensä tarvitse harjata. Monet kissat kuitenkin nauttivat harjaamisesta etenkin karvanlähtöaikaan. Lisäksi harjaaminen vähentää kissan nielemän karvan määrää sen nuollessa itseään. Runsaasti karvaa nuollut kissa oksentaa karvat yleensä pois, ja säännöllinen harjaus ehkäisee oksentelua. Kissalle voi myös antaa kissanmallasta, joka edistää karvapallojen kulkemista suoliston läpi. Harjaaminen on kuitenkin paras vaihtoehto.