HAAVEILETKO KISSASTA?

MITÄ TULEE OTTAA HUOMIOON ENNEN KISSAN HANKKIMISTA


Kissa on kiehtova lemmikki, jolla on oma persoonallisuutensa. Se ei vaadi omistajaltaan yhtä paljon aikaa kuin koira. Ennen kissan hankkimista täytyy kuitenkin ottaa huomioon useita seikkoja. Mieti ensinnäkin sitä, millaisen elämän voit tarjota kissalle. Entä onko sinulla varaa kissan aiheuttamiin kustannuksiin? Kuka huolehtii kissasta, kun olet matkoilla? Tarvitset kissanhoitajan tai sinun täytyy viedä kissa hoitolaan.

Tuleeko kissasta sisä- vai ulkokissa? Ulkokissa altistuu monille ulkomaailman vaaroille. Sopiiko naapureillesi, että kissa kulkee vapaana ja vierailee ehkä myös heidän pihoillaan – vai onko parempi aidata koko piha tai rakentaa kissalle oma aitaus? Jos kissa tulee sisäkissaksi esimerkiksi kerrostaloasuntoon, varmista, ettei eläin pääse putoamaan ikkunoista tai parvekkeelta. Kissoja loukkaantuu ja katoaa vuosittain niiden karattua avoimesta ikkunasta tai parvekkeelta.

Mieti myös, millainen kissa sopii elämäntyyliisi. Haluatko rotukissan vai sopiiko tavallinen kotikissa sinulle paremmin? Kaikki kissat eivät sovi sisä- tai ulkokissoiksi ja monet kissankasvattajat  edellyttävät, ettei heidän kasvattiaan päästetä vapaasti ulkoilemaan Kissarotuja on paljon, ja erirotuiset kissat ovat erilaisia niin ulkonäöltään, luonteeltaan kuin käytöstavoiltaankin.

Sisäkissat eivät pysty toteuttamaan luontaisia käytösmallejaan samalla tavoin kuin ulkokissat. Jos aiot pitää kissaa sisällä, valmistaudu pitämään se toimeliaana. Kotisi sisustuksen täytyy kannustaa kissaa aktiivisuuteen. Kissan täytyy pystyä hyppimään/kiipeilemään, ja sillä täytyy olla korkeita näköala- ja lepopaikkoja. Kissa tarvitsee myös leluja, jotka kannustavat sitä kuluttamaan energiaa. Sille voi olla hyväksi esimerkiksi joutua tekemään töitä ruokansa eteen sen sijaan, että ateriat tarjoillaan kulhosta. Monet sisäkissat viettävät liian passiivista elämää ja lihovat. Lihavat kissat ovat alttiita esimerkiksi diabetekselle ja nivelvaivoille.

Täällä voit lukea lisää sisä- ja ulkokissoista

KUSTANNUKSET JA AJANKÄYTTÖ


Kissan hankintahinta on vain pieni osa sen aiheuttamista kustannuksista. Kissanpennun voi saada ilmaiseksikin, mutta rotukissa voi maksaa jopa tuhansia euroja. Lisäksi sinun täytyy huomioida ruoka- ja eläinlääkärikulut, vakuutusmaksut ja mahdolliset hoitokustannukset poissa ollessasi. Joudut myös hankkimaan ruoka- ja vesikulhoja, hiekkalaatikon, kissanhiekkaa, turkinhoitovälineitä, kuljetuskopan sekä mahdollisesti turvatarpeita ikkunoihin, parvekkeelle tai pihalle.

Kissanpentu tarvitsee useita rokotuksia, ja myös aikuinen kissa tulee rokottaa säännöllisesti. Huomioi myös sterilointi-/kastrointikustannukset sekä tunnistetiedoilla varustetun mikrosirun asettamiskulut. Vakuutus antaa taloudellista turvaa siltä varalta, että kissa sairastuu tai loukkaantuu.

Lisätietoja rokotuksista on osoitteessa:

http://www.yhdeksanelamaa.fi/rokotukset/

ja vakuutuksista osoitteessa:

http://www.yhdeksanelamaa.fi/elainlaakarikaynnit/#vakuutus

Kissan omistajaltaan vaatima aika vaihtelee runsaasti. Sisäkissojen kanssa täytyy viettää enemmän aikaa kuin ulkokissojen. Jos valitset pitkäkarvaisen kissan, valmistaudu käyttämään aikaa turkin hoitamiseen. Osa kissoista täytyy harjata päivittäin, ja kissa täytyy totuttaa harjaamiseen pennusta pitäen.

Lisätietoja turkin hoitamisesta on täällä

KISSAT JA VAUVAT / PIKKULAPSET


Eläinten kanssa elämisestä ja puuhastelusta on lapsille paljon iloa ja hyötyä, mutta siihen tarvitaan aikuisten valvontaa ja ohjeistusta. Vauvat ja pikkulapset tarttuvat kissaa usein hännästä, korvista tai turkista. Aikuisen täytyy varmistaa, ettei näin pääse käymään ja neuvoa lasta ennen kuin tämä satuttaa kissaa tai kissa lasta. Kissa saattaa raapaista tai puraista lasta, ja lapsikin saattaa satuttaa tai vahingoittaa kissaa. Kissat hakeutuvat usein lepäävien lasten lähettyville ja asettuvat makaamaan heidän viereensä. Tämä saattaa olla vaarallista vauvalle ja siksi sellaiset tilanteet täytyy estää. Uuden vauvan saapuminen taloon on suuri muutos vanhempien lisäksi myös kissalle. Sillä saattaa kestää jonkin aikaa tottua uuteen tilanteeseen. Varmista, että kissalla on paikkoja, joissa se voi olla rauhassa. Pyri minimoimaan vauvan aiheuttamien muutosten määrä kissan elämässä. Silittele sitä ja juttele sille kuten ennenkin.

Lisätietoa kissoista ja stressistä on täällä

OSTOSLISTA


Seuraavat tarpeet on hyvä hankkia ennen kissan saapumista kotiin:

  • Ruokakulho
  • Vesikulho
  • Kissanruokaa
  • Hiekkalaatikko
  • Kissanhiekkaa
  • Hiekkalapio
  • Kuljetuskoppa
  • Kissanpeti
  • Raapima- ja kiipeilypuu
  • Leluja
  • Herkkuja
  • Harja (kissasi turkille sopiva)
  • Kaulapanta ja talutushihna
  • Väline punkkien poistoon (jos kissasi liikkuu ulkona ja alueella on punkkeja.)

JOKAPÄIVÄINEN HOITO


Kissa tarvitsee tietysti vettä ja ruokaa joka päivä. Jos kissa käy hiekkalaatikolla, laatikko tulee siivota päivittäin. Poista virtsa ja ulosteet lapiolla joka päivä. Vaihda hiekka ja puhdista laatikko perusteellisesti ja säännöllisesti aina tarpeen mukaan.

Lisätietoa hiekkalaatikoista on täällä

Pitkäkarvaiset kissat täytyy harjata säännöllisesti. Osa kissoista tarvitsee harjausta päivittäin, toisille 2–3 kertaa viikossa saattaa riittää. Myös lyhytkarvaiset kissat saattavat nauttia harjauksesta, vaikka se ei ehkä olekaan välttämätöntä.

Lisätietoja turkin hoitamisesta on täällä

Opit tuntemaan kissasi nopeasti, ja huomaat mahdolliset muutokset ensimmäisenä. Jos sinulla on kissasi terveyteen liittyviä epäilyksiä, ota yhteyttä eläinlääkäriin.

Lue lisää täältä

MISTÄ KISSA KANNATTAA HANKKIA?


Kissan voi hankkia montaa eri kautta. Steriloimattomille kissoille syntyy epätoivottuja pentuja jatkuvasti. Näille pennuille etsitään kotia yleensä esimerkiksi paikallislehtien ilmoituksissa ja kauppojen ilmoitustauluilla, eivätkä pennut usein maksa mitään. Voit myös tiedustella pentuja eläinlääkäreiltä – monet heistä auttavat kissanomistajia ja eläinsuojeluyhdistyksiä löytämään eläimille koteja. Kissan voi ostaa myös kasvattajalta tai eläinsuojeluyhdistykseltä.

Ole kissaa hankkiessasi aina tarkka. Eläimen tulee näyttää terveeltä ja hyväkuntoiselta. Kissan tulee olla puhdas ja sen turkin tulee olla kiiltävä ja sileä. Silmien tulee olla kirkkaat, eivätkä ne saa vuotaa. Kissanpentu ei saa olla liian laiha, eikä sen vatsa saa olla turvonnut.. Jos kissa ei näytä terveeltä, valmistaudu pyytämään eläinlääkäriltä neuvoja sen hoitamiseen. Muistathan, että kissanpennun saa vieroittaa emostaan vasta 12-viikkoisena.

RODUN VALITSEMINEN


Puhdasrotuisen kissan hankkimiseen on paljon hyviä syitä, mutta tavallinen kotikissakin voi olla aivan yhtä ihana lemmikki. Jos haluat käydä näyttelyissä, sinun kannattaa tietysti hankkia rotukissa. Rotukissojen jalostuksessa painotetaan tiettyjä ulkonäköseikkoja ja luonteenpiirteitä, joten rotukissan kohdalla on maatiaiskissaa helpompi tietää mitä saa. Ennen päätöksen tekemistä sinun kannattaa perehtyä valitsemaasi rotuun mahdollisimman tarkkaan. Internet on pullollaan tietoa. Voit aloittaa esimerkiksi seuraavilta sivuilta:
http://www.kissaliitto.fi/

http://www.surok.fi/kissarodut

KISSAN ADOPTOIMINEN


Kissan hankkiminen eläinsuojeluyhdistyksen kautta ei ole lainkaan huono idea. Yhdistyksillä on usein niin pentuja kuin aikuisiakin kissoja, jotka etsivät uutta kotia. Vilkas ja utelias kissanpentu on ihana, mutta myös haastava lemmikki. Aikuisen kissan adoptoiminen voi olla helpompi vaihtoehto. Moni kissa odottaa uutta kotia eläinsuojeluyhdistysten tiloissa. Kun kissan hankkii yhdistyksen kautta, se on steriloitu / kastroitu, rokotettu ja sillä on tunnistesiru. Työntekijöillä on yleensä jo jonkinlainen käsitys kissan luonteesta, joten he voivat auttaa sinua löytämään itsellesi sopivan yksilön.

Lue lisää täältä:

http://www.kodittomat.info/

http://www.hesy.fi/lemmikki-hesysta/kissat/

http://www.phesy.net/

http://www.mesy.fi/

http://www.ollolankissat.net/

ENSIMMÄINEN KUUKAUSI


Kun tuot kissanpennun tai aikuisen kissan kotiin, sen täytyy saada totutella uuteen elinympäristöönsä rauhassa. Voi olla hyvä alkuun jopa rajoittaa kissan kulkua talon sisällä, jotta se löytää esimerkiksi hiekkalaatikolleen helposti. Jos samassa taloudessa on muita lemmikkejä, muista, että uusi kissa tarvitsee paikkoja, joissa se saa olla rauhassa ja yksin. Kissat viihtyvät usein korkealla.

Usean kissan talouksista voit lukea tarkemmin täältä

Vaikka kissasi saisi ulkoilla vapaasti, älä päästä sitä yksin ulos ilman totuttelua. Sen täytyy ensin oppia, missä se asuu. Pidä kissaa sisällä ensimmäiset 1–2 viikkoa, ja vie se sitten ulos tutustumaan ympäristöön sinun kanssasi. Pidä huoli siitä, ettei kissa pääse karkaamaan pelästyessään. Kun kissa on asettunut taloksi ja tietää, missä sen koti on, voit päästää sen ulos ensin valvotusti ja lopulta yksin. Kissaa ei tule päästää ulos yksin ainakaan ensimmäisen kuukauden aikana.

Jos olet hankkinut rokottamattoman pennun tai pennun, joka on sinulle tullessaan rokotettu vasta kerran, käy rokotuttamassa se ensimmäisen kuukauden aikana. Eläinlääkäri myös tutkii pennun ja varmistaa, että se on terve.

ENSIMMÄINEN VUOSI


Vastuuntuntoinen kissanomistaja huolehtii pennun rokotuksista ja mikrosiruttamisesta ennen sen päästämistä ulos. Muista myös madottaa kissa eläinlääkärin suositusten mukaisesti. Ensimmäinen vuotenne yhdessä kuluu toisiinne tutustuessa. Varmista, että kissa saa hyviä kokemuksia monenlaisista tilanteista. Tällöin sitä on helpompi käsitellä aikuisena. Vuoden ikäinen kissa on jo sukukypsä, ja se on aika steriloida / kastroida eläinlääkärissä.

Lue lisää täältä:
http://www.yhdeksanelamaa.fi/elainlaakarikaynnit/#leikkaaminen
http://www.yhdeksanelamaa.fi/rokotukset/

Anna kissan tottua kuljetuskoppaan. Tällöin sen kuljettaminen eläinlääkäriin, hoitoon ym. on jatkossa helpompaa. Täällä on hyviä neuvoja:
http://www.yhdeksanelamaa.fi/elainlaakarikaynnit/#elinlkrille-vieminen

AIKUINEN KISSA


Uteliaasta kissanpennusta kasvaa varsin nopeasti aikuinen kissa. Nauti yhteisestä ajastanne. Toivottavasti edessänne on lukuisia hyviä ja huolettomia vuosia.

Kissa kannattaa käyttää eläinlääkärillä terveystarkastuksessa säännöllisesti – mieluiten vuosittain. Terveystarkastuksessa eläinlääkäri huomaa mahdolliset terveysongelmat. Lisäksi voitte keskustella rokotuksista, madotuksesta, ulkoloisilta suojautumisesta sekä muista kissan terveyteen liittyvistä asioista.

KISSAVANHUS


Vanhoille kissoille saattaa kehittyä erilaisia sairauksia, mutta osaa niistä voi olla vaikea havaita. Esimerkiksi nivelsairaudet ovat kissoilla tavallisia, mutta et välttämättä huomaa, että kissallasi on kipuja. Nivelrikosta kärsivä kissa välttää yleensä hyppimistä. Se liikkuu vähemmän, lepäilee enemmän ja saattaa olla tavallista ärtyisämpi.

Pidä kissavanhustasi silmällä. Jos sen käyttäytyminen tai mieliala muuttuu, se laihtuu tai lakkaa hyppelemästä, vie se eläinlääkäriin. Vanhoja kissoja kannattaa ehdottomasti käyttää terveystarkastuksessa vuosittain. Eläinlääkäri auttaa sinua pitämään kissastasi hyvää huolta.