KÄYTTÄYTYMINEN JA ARKI

SISÄ- VAI ULKOKISSA?


Mieti ennen kissan hankkimista, millaisen elämän voit tarjota sille. Olisiko se sisäkissa, saisiko se olla sekä ulkona että sisällä, vai olisiko sillä rajallinen pääsy aidatulle ja katetulle piha-alueelle?

Kissoja voidaan pitää sisäkissoina – etenkin, jos ne totutetaan siihen pennusta pitäen. Silloin niiden hoikkana pitämiseen täytyy kuitenkin kiinnittää erityistä huomiota. Lihavuus on nimittäin kissojen yleinen elintapasairaus. Asunto täytyy myös turvata niin, ettei kissa pääsee putoamaan parvekkeelta tai ikkunasta. Sisäkissallekin kannattaa hankkia tunnistesiru tai korvatatuointi siltä varalta, että se pääsee karkaamaan.

Kissat, jotka pääsevät myös ulos, kuluttavat yleensä enemmän energiaa ja lepäilevät vähemmän, eivätkä ne siksi liho yhtä helposti kuin sisäkissat. Ulkoileville kissoille kannattaa ehdottomasti hankkia korvatatuointi tai mikrosiru, jotta karannut tai onnettomuuteen joutunut kissa osataan palauttaa omistajalleen. Sinun täytyy myös päättää, pidätkö kissallasi pantaa. Panta voi olla hyödyllinen siksi, että se osoittaa kissan kuuluvan jollekulle. Sen täytyy kuitenkin aueta itsestään siinä tapauksessa, että kissa jää kiinni johonkin. Muuten eläin voi kuristua. Varaudu siihen, että kissa hukkaa elämänsä aikana monta pantaa. Se on kuitenkin parempi vaihtoehto kuin kuristuminen.

HIEKKALAATIKKO


Tarjolla on monenlaisia, -kokoisia ja -muotoisia hiekkalaatikoita – niin avoimia, suljettuja kuin kulkuluukulla varustettujakin. Kissasi saattaa pitää tietynlaisesta laatikosta. Älä hanki uudelle kissanpennulle luukullista hiekkalaatikkoa, sillä ”vessan” käytön täytyy olla pennulle mahdollisimman helppoa. Jos asuntosi on suuri, pienelle pennulle kannattaa ehkä hankkia kaksi hiekkalaatikkoa. Näin sen on helpompi löytää vessaan hädän tullen.

Kissanhiekkalaatuja on myös paljon erilaisia: paakkuuntuvaa ja paakkuuntumatonta, hienoa ja karkeaa, hajustettua ja hajustamatonta. Valitsit minkä laadun hyvänsä, hiekkalaatikko täytyy pitää puhtaana ja paakut tulee poistaa päivittäin. Jos laatikko on kissan mielestä liian täynnä ulostetta, eläin lakkaa käyttämästä sitä.

Älä sijoita kissan vesi- ja ruokakulhoja hiekkalaatikon välittömään läheisyyteen, sillä tällöin kissa ei välttämättä käytä laatikkoa.

RAAPIMAPUU


Kissojen täytyy saada teroittaa kynsiään. Kissa teroittaa kynsiään päästäkseen eroon kynnen uloimmasta, sirpinmuotoisesta kerroksesta. Näin se estää kynsien paksuuntumisen ja liikakasvun. Ulkoilevat kissat teroittavat kyntensä yleensä puihin, mutta nekin saattavat innostua sisällä olevasta raapimapuusta. Raapimapuu kannattaa sijoittaa sellaiseen huoneeseen, jossa kissa viettää mielellään aikaansa. Kynsien teroittamisella on myös reviiriin liittyvä funktio, ja siksi voi olla hyvä sijoittaa raapimapuu ulko-oven lähettyville tai muuhun paikkaan, jossa kissa yleensä teroittaa kynsiään, kuten sohvan lähettyville. Jos raapimapuu ei tunnu kiinnostavan kissaa, kokeile kissanminttu- tai valeriaanauutteen suihkuttamista puuhun. Raapimapuun tulee olla niin korkea, että kissa voi venyttää itsensä täyteen pituuteensa teroittaessaan kynsiään.

VESI- JA RUOKAKULHON SIJOITUSPAIKKA


Kun valmistelet kotiasi uuden kissan saapumista varten, pidä mielessä, ettei kissan kaikkia tarvikkeita saa sijoittaa yhteen paikkaan. Vesi- ja ruokakulhoja ei saa sijoittaa aivan hiekkalaatikon lähelle, sillä tällöin kissa ei välttämättä käytä hiekkalaatikkoa. Kissan vesikulhot kannattaa sijoittaa erilleen sen ruokakulhosta.

JOS TALOUDESSA ON MONTA KISSAA


Jos sinulla on jo aikuinen kissa, siltä saattaa kestää pitkään tottua uuteen pentuun. Tämä pätee myös sellaisiin kissoihin, jotka ovat tottuneet lajitovereihinsa. On paljon helpompaa sijoittaa yhteen kaksi nuorta kissaa. Jos siis haluat pennullesi kaverin, hanki kaksi pentua yhtä aikaa, tai hanki toinen kissa kun ensimmäinen on vielä alle vuoden ikäinen.

Jos kuitenkin haluat ottaa kissanpennun, kun taloudessa on jo aikuinen kissa, hanki myös toinen hiekkalaatikko sekä ruoka- ja vesikulho, jotta eläinten ei tarvitse käyttää samoja.

KISSAN STRESSAANTUMINEN


Osa kissoista reagoi muutoksiin hyvin herkästi. Jos oma kissasi kuuluu tähän joukkoon, huomioi sen taipumus. Stressaantunut kissa menee yleensä piiloon. Näin voi käydä esimerkiksi ilotulituksen aikaan, muutettuasi kodin sisustusta, kun sinulla on vieraita tai kun taloon on tullut uusi koira tai vauva. Voit lievittää kissan ahdistusta varmistamalla, että sillä on rauhallinen piilopaikka. Monet kissat piileskelevät mieluiten korkealla – esimerkiksi kaapin päällä tai ylähyllyllä. Voit vaikkapa sisustaa kissallesi oman hyllyn. Varmista, että lähistöllä on vettä, ruokaa ja hiekkalaatikko.

Myös kodin ulkoiset tapahtumat, kuten uusi kissa naapurustossa, saattavat aiheuttaa kissalle stressiä. Kissa saattaa reagoida tällaiseen tilanteeseen merkitsemällä reviiriään tavallista ahkerammin. Se saattaa esimerkiksi raapia kodin ulko-oven lähettyvillä olevia pintoja ja ruiskia virtsaa pystysuorille pinnoille. Ruiskiminen on kissalle normaalia käytöstä, mutta ihmiset eivät erityisemmin välitä siitä etenkään sisätiloissa. Kastroimattomat urokset ovat kovimpia ruiskimaan, mutta myös kastroidut urokset ja naaraat saattavat harrastaa sitä poikkeustapauksissa.

Jos kissasi on herkkä ja sen arjessa tapahtuu muutoksia, voit kokeilla lievittää sen ahdistusta Zylkène-lisäravinteilla tai feromonituotteilla. Neuvoja voit pyytää eläinlääkäriklinikan henkilökunnalta.