ELÄINLÄÄKÄRISSÄ

OTA YHTEYTTÄ ELÄINLÄÄKÄRIIN


Jos vaikuttaa siltä, ettei kissallasi ole kaikki kunnossa, käänny eläinlääkärisi puoleen. Kissaa ei kuitenkaan kannata viedä suoraan päivystykseen, ellei kyseessä ole hätätilanne. Soita ensin ja kysy eläinlääkärin mielipidettä, miten kannattaa toimia. Voit ehkä varata ajan myöhemmäksi. Jos kyseessä on hätätilanne, soita eläinlääkärille matkalla. Soittaminen on tärkeää jo siitäkin syystä, että voit varmistaa klinikan olevan auki. Klinikan ollessa kiinni vastaaja yleensä kertoo, missä on lähin päivystys.

Valmistaudu soittaessasi kertomaan tietyt perustiedot:
  • Kissan ikä, sukupuoli ja rotu
  • Kissan yleiskunto – onko se levoton, väsynyt tai unelias?
  • Hengitystiet – hengittääkö kissa eri lailla kuin yleensä tai yskiikö se?
  • Iho/turkki – kutiaako tai punoittaako iho tai onko se ärtynyt?
  • Ruokahalu – syökö kissa normaalisti?
  • Oksentelu – oksentaako kissa ruokansa tai juomansa ja näkyykö oksennuksen seassa matoja?
  • Juominen – juoko kissa tavallista enemmän tai vähemmän?
  • Ulosteet – oletko nähnyt kissan ulostavan viimeisen vuorokauden kuluessa; onko uloste normaalia, vetelää vai kovaa; näkyykö ulosteen seassa tai peräaukon ympäristössä matoja; onko ulosteen joukossa karvaa?
  • Virtsa – onko kissa virtsannut normaalisti tai tavallista useammin tai onko sillä virtsaamisvaikeuksia; onko virtsa veristä?
  • Suu – haiseeko kissan suu pahalta tai kuolaako eläin epänormaalisti?
  • Korvat – kutiavatko kissan korvat tai onko niissä tummaa tai pahanhajuista eritettä?
  • Silmät – vuotavatko silmät, tuleeko niistä kellertävää eritettä tai punoittavatko limakalvot; siristeleekö kissa silmiään tai pitääkö se niitä kiinni?
  • Ruumiinlämpö – onko kissan ruumiinlämpö normaali tai onko sillä kuumetta?
  • Onko kissa saanut jotain lääkettä?

ENNEN ELÄINLÄÄKÄRILLE MENOA


Kannattaa opetella tutkimaan kissan suu, korvat, jalat ja tassut alusta alkaen. Ensimmäinen eläinlääkärikäynti voi olla kissalle stressaava kokemus, joten eläin on hyvä totuttaa käsittelyyn ja tutkimuksiin jo kotona.

Jotta tiedät, onko kissasi sairas, sinun täytyy verrata sen olemusta ja käyttäytymistä normaalitilanteeseen. Jos esimerkiksi tiedät minkä väriset kissasi ikenet ovat, miltä sen hengitys haisee tai miltä sen korvat näyttävät normaalisti, sinun on helpompi kuvailla eläinlääkärille, mikä poikkeaa tavallisesta.

Kun viet kissan eläinlääkärille ja epäilet, että kissa joudutaan nukuttamaan tai rahoittamaan, älä ruoki sitä noin 6 tuntiin ennen nukutusta. Jos eläinlääkäri päättää nukuttaa tai rauhoittaa kissan, on parempi, jos sen vatsa on tyhjä. Pidä kuitenkin vettä tarjolla.

ELÄINLÄÄKÄRILLE VIEMINEN


Kissat eivät yleensä pidä kuljettamisesta, ja kissasi saattaa stressaantua monista asioista:

  • Sisällä olemisesta (jos se on tottunut olemaan ulkona)
  • Kiinni ottamisesta ja kuljetuskoppaan laittamisesta
  • Itse automatkasta
  • Odotustilassa olemisesta muiden eläinten kanssa ja tilan oudoista hajuista
  • Eläinlääkärin käsittelystä ja tutkimuksista
  • Takaisin kuljetuskoppaan laittamisesta
  • Kotimatkasta
Vähennä kissasi stressiä

Voit auttaa kissaa matkustamaan niin, että se on eläinlääkärille saapuessaan mahdollisimman rauhallinen. Koska kuljetuskoppaa käytetään usein vain eläinlääkärikäyntien yhteydessä, kissa saattaa yhdistää sen ikäviin tilanteisiin. Sijoita koppa kotona mukavaan paikkaan. Kissat pitävät onkaloista, joten anna kissan käyttää koppaa. Pehmusta se mukavalla peitolla ja laita sinne silloin tällöin leluja tai herkkuja. Sijoita koppa rauhalliseen paikkaan, jossa kissa nukkuu mielellään. Osa kissoista nukkuu mieluummin niin, että kopan yläosa on irrotettu. Kokeile, mistä oma kissasi pitää.

Kun viet kissan eläinlääkärille, ota mukaasi peitto tai pyyhe, jolla peität kuljetuskopan odotustilassa. Se on monilla kissoille toimiva ratkaisu. Älä laita koppaa lattialle niin, että koirat pääsevät haistelemaan sitä. Pidä sitä mieluummin sylissäsi.

Jos kissa ei halua takaisin kantokoppaan eläinlääkärin tutkimusten jälkeen, hanki koppa, jonka yläosan saa helposti irti. Tällöin kissan saa koppaan helpommin ja se stressaantuu vähemmän.

Älä päästä kissaa pois kopasta heti kotiin palatessasi. Jos ajomatka oli stressaava, kissa saattaa karata ja piiloutua, vaikka sinua on ehkä kehotettu pitämään sitä silmällä. Sitä täytyy mahdollisesti myös lääkitä.

Jos kissa on eläinlääkärikäyntien ja kuljetuksen aikana hyvin levoton, sille voi antaa esimerkiksi Zylkène-kapseleita tai kantokoppaan voi suihkuttaa Feliway-suihketta. Lisäneuvoja voit pyytää eläinlääkäriklinikan henkilökunnalta.

ELÄINLÄÄKÄRISSÄ


On mahdoton ennustaa, miten kissa käyttäytyy ensimmäisellä eläinlääkärikäynnillään. Jos kissa on ollut eläinlääkärissä aiemmin, kerro henkilökunnalle, mikäli sillä on taipumusta levottomuuteen.

Kissa kannattaa totuttaa käsittelyyn ja tutkimuksiin kotona, jotta se ei yhdistä niitä ikäviin tilanteisiin. Kerro kissan oireista kaikki, mitä osaat. Muista mainita mahdolliset lääkkeet. Kaikki tärkeät asiat voi olla vaikea muistaa tutkimustilanteessa, joten muistiinpanojen tekeminen etukäteen voi olla hyvä ajatus.

TUNNISTESIRUT YM.


Suomessa laki ei edellytä, että kissoilla on tunnistesiru tai -tatuointi. Tunnistesirun hankkiminen kuitenkin kannattaa, ja jos kissa matkustaa ulkomaille, se on pakollista. Kun kissasi sirutetaan, pyydä tunnistusmerkitsijää tai eläinlääkäriä täyttämään virallinen mikrosirukaavake ja lähettämään se oikealle taholle. Mikrosirun tietojen rekisteröinti on kissanomistajan vastuulla. On tärkeää, että kissa ja kissanomistajat ovat jossakin tietokannassa rekisteröityinä. Kissanomistajan vastuulla on myös päivittää osoite- ja muiden yhteystietojen muutokset tai lemmikin katoaminen/kuolema rekisteriin.  Kissan voi rekisteröidä useampaankin rekisteriin. Suomessa ei ole virallista tai yhtenäistä tietokantaa tunnistemerkityistä kissoista. Käytetyimmät tietokantoja ylläpitävät Kissaliitto, Turvasiru ja Siruhaku.

http://www.kissaliitto.fi/terveys/mikrosirut

http://turvasiru.fi/

http://www.siruhaku.fi/

Mikrosirua tai tunnistetatuointia kantavan kissan omistaja on huomattavasti helpompi löytää siinä tapauksessa, että kissa esimerkiksi loukkaantuu ja joku muu vie sen eläinlääkäriin.

Korvatatuoinnit ja mikrosirut

Kissoille on olemassa kaksi tunnistusmerkintätapaa: korvatatuointi ja mikrosiru. Suurin osa kissoista tunnistemerkitään nykyään mikrosirulla. Kummassakin tunnistusmerkintätavassa on omat hyvät ja huonot puolensa. Korvatatuointi on kenen tahansa nähtävissä. Jos kissa karkaa tai joutuu onnettomuuteen, tiedetään, että se kuuluu jollekulle. Korvatatuointi edellyttää kissan nukuttamista. Yleensä kissa samalla myös steriloidaan tai kastroidaan. Mikrosiru taas asetetaan ihon alle neulalla, eikä kissaa tarvitse nukuttaa toimenpiteen ajaksi. Mikrosiru ei kuitenkaan ole yhtä helposti nähtävissä kuin korvatatuointi. Jos kissa joutuu onnettomuuteen tai tappelee toisen kissan kanssa, ei ole välittömästi selvää, kuuluuko se jollekulle. Jos kissa viedään ulkomaille, sillä täytyy olla mikrosiru. Kissalla voi olla myös sekä korvatatuointi että mikrosiru. Neuvoja voit pyytää eläinlääkäriltä.

LEIKKAAMINEN


Leikkaaminen on yleistermi, jota käytetään uroskissojen kastroinnista ja naaraskissojen steriloinnista.

Kissat ovat sukukypsiä noin puolen vuoden ikäisinä. Sukukypsä uroskissa alkaa merkitä reviiriään virtsaamalla, ja haju on pistävä. Kissa vartioi reviiriään ja joutuu helposti tappeluihin muiden kissojen kanssa. Sukukypsä naaras tulee kiimaan lyhyin väliajoin ja tällöin se naukuu paljon. Naaraskissa voi saada useita pentueita vuodessa. Vastuuntuntoinen kissanomistaja leikkauttaa kissansa ja auttaa näin osaltaan ehkäisemään omistajattomien kulkukissojen lisääntymistä.

Naaraskissoille on olemassa myös ehkäisytabletteja. Niiden hyödyistä ja haitoista voit keskustella eläinlääkäriklinikan henkilökunnan kanssa.

Leikkauksen yhteydessä jo valmiiksi nukutetun kissan voi myös mikrosiruttaa tai tehdä sille korvatatuoinnin.

VAKUUTUS


Vakuuta kissasi

Kissan vakuuttaminen ei ole pakollista, mutta vakuutus kannattaa silti ottaa onnettomuuden varalta. Odottamattomista eläinlääkärilaskuista voi kertyä suuriakin summia, ja vakuutuksesta on paljon iloa, jos kissa sattuu loukkaantumaan tai sairastumaan vakavasti. Rakkauttahan ei tunnetusti voi eikä tule mitata rahassa.

Oikea vakuutus

Monet vakuutusyhtiöt tarjoavat kissoille sairauskuluvakuutuksia erilaisin ehdoin. Vakuutuksia kannattaakin vertailla tarkkaan, jotta löydät itsellesi ja kissallesi sopivimman.