SEKSUAALINEN KYPSYYS

KISSAN KIIMA


Kissoilla on vahva sukupuolivietti, ja nartun ja kollin kohtaaminen johtaa herkästi uusien kissojen syntymiseen. Eläinten löytötalojen, eläinsuojeluyhdistysten ja eläinklinikoiden huomaan päätyy vuosittain aivan liian monia heitteille jätettyä kissanpentuja. Vastuullinen kissanomistaja harkitseekin kissansa sterilisaatiota tai kastrointia. Kysy eläinlääkäriltäsi, miten sinun kissasi kanssa tulisi menetellä.

KISSOJEN SUKUKYPSYYS


Sukukypsyyden saavuttamisessa esiintyy yksilökohtaista vaihtelua. Kissat voivat alkaa osoittamaan puberteetin merkkejä 3-4 kuukauden iässä, mutta tavallisimmin ne ovat sukukypsiä noin puolivuotiaina. Sukukypsyyden alkaminen riippuu rodusta, vuodenajasta ja kissan terveydentilasta. Kissojen lisääntymiskausi alkaa usein kevättalvella ja jatkuu syys-lokakuuhun. Tyttökissoilla on säännöllinen kiimakierto, ja ne voivat tulla tiineiksi koko lisääntymiskauden ajan. Kissalla voi olla useita pentueita vuodessa. Talvella useimmilla kissoilla on tauko lisääntymiskaudessa.

KIIMAN MERKIT TYTTÖKISSALLA


Tyttökissoilla kiima-ajan käyttäytyminen ja oireet vaihtelevat yksilöiden välillä, mutta poikakissat kyllä tunnistavat ne! Kiimassa olevat tyttökissat pyrkivät ulos, hakevat usein läheisyyttä sekä nostavat häntäänsä ja takapäätään. Jotkut kissat myös mouruavat ja maukuvat enemmän kuin tavallisesti. Osa tyttökissoista merkkailee ympäristöään virtsallaan. Toisin kuin esimerkiksi koirilla, tyttökissan kiimaan ei liity veristä vuotoa. Jos kissasi käytös muuttuu, etkä ole varma, johtuuko käytösmuutos kiimaoireista, ole yhteydessä eläinlääkäriisi.

POIKAKISSOJEN SUKUKYPSYYDEN MERKIT


Lisääntymiskykyiset poikakissat ovat erittäin kiinnostuneita kiimassa olevista naaraskissoista. Sukukypsyytensä saavuttamisen merkkinä poikakissat usein aloittavat paikkojen merkkailun vahvanhajuisella virtsallaan. Kissasi saattaa alkaa viettää enemmän aikaa tarkkaillen ja merkiten reviiriään sekä kiimassa olevia tyttökissoja etsiskellen. Useamman sukukypsän uroksen yhteentörmäykset päättyvät herkästi tappeluihin, mikä voi johtaa haavoihin ja virus- ja bakteeritartuntoihin. Poikakissat saattavat stressata enemmän kuin aiemmin, mikä voi ilmetä liian innokkaana huolehtimisena omasta karvapeitteestä, joka voi johtaa karvanlähtöön.

KISSAN LEIKKAUS: STERILISAATIO/KASTRAATIO


Jos et ole suunnittelemassa kissanpentujen hankkimista, kissasi kannattaa leikkauttaa. Tyttökissan sterilisaatiossa molemmat munasarjat sekä joskus myös kohtu poistetaan. Poikakissan kastroinnissa siltä poistetaan kivekset. Operaatiota varten kissat nukutetaan, minkä vuoksi kissan täytyy olla syömättä jonkin aikaa ennen leikkausta. Kissa saa operaation yhteydessä myös kipulääkettä.
Kissat usein viedään klinikalle aamulla, jolloin ne ovat valmiita palaamaan kotiin jo saman päivän iltapäivällä. Joskus kipulääkkeen antamista voidaan jatkaa kotona eläinlääkärin harkinnan mukaan. Eläinlääkärin vastaanotolta saat myös ohjeet leikkaukseen valmistautumista sekä leikkauksen jälkeisiä hoitotoimia varten.

STERILISAATIO VAI E-PILLERIT?


Kissoja voidaan myös lääkitä hormonaalisella hoidolla, e-pillereillä, joka estää kiiman ja tiineyden. Hormonaalinen hoito voi olla sinulle oikea ratkaisu, jos haluat, että kissasi voi ehkä tulevaisuudessa saada pentuja. Pitkään jatkettuna hormonaalinen ehkäisy voi kuitenkin altistaa kissan sivuvaikutuksille. joten niiden käyttöä kiiman pitkäaikaiseen estoon ei suositella. E-pillereitä varten tarvitset reseptin, jonka eläinlääkärisi voi määrätä. Juttele eläinlääkärisi kanssa kissaasi koskevista tulevaisuudensuunnitelmista ja sinun kissallesi sopivasta ratkaisusta.

Kastrointiin ja sterilisointiin liittyvän nukutuksen aikana kissasi voidaan tunnistusmerkitä helposti ja kivuttomasti. Keskustele tunnistusmerkitsemisestä eläinlääkäriaseman henkilökunnan kanssa.